Συνέντευξη στην εφημερίδα “Ο Κόσμος της Πόλης”

Συνέντευξη στη Βάσω Τωμαδάκη.

23 χρόνια δουλεύει ακούραστα πάνω στην Κρητική μουσική.  Με το βιολί οτο χερι ταξιδεύει σε όλη  την Ελλάδα μα και σε πολλές πόλεις του εξωτερικού. καταφέρνει να γίνει αγαπητός σε όλους και να  βλέπει της νιότης του τα όνειρα να γίνονται πραγματικότητα. ..

Ποια ήταν η πρώτη σου επαφή, με την παραδοσιακή μουσική;

Από πολύ μικρός ακουγα Κρητικά τραγούδια γιατι οι γονεις μου έβαζαν συνεχώς κασέτες οτο μαγνητόφωνο (όπως το λεγαμε τοτε) με το ΝΑΥΤΗ, το ΚΟΥΝΕΛΗ, το ΣΚΟΡΔΑΛΟ, το  ΜΟΥΝΤΑΚΗ και αλλους Κρητικούς  καλλιτέχνες της εποχής. ‘Ετοι λοιπον οπως καταλαβαίνεις μεγάλωσα με τα Κρητικά τραγούδια και πλεον είναι πρόπος ζωής για μενα.

Ποτέ απέκτησες το πρώτο σου μουσικό όργανο και αν ξεκίνησες με βιολί;

Ο πατερας μου είχε στο σπίτι ένα βιολί και το γρατζουνούσα πότε πότε,  αλλά το όργανο που ήθελα να μάθω ήταν το λαουτο. Ο πατερας μου αμως ήταν αντίθετος σ’ αυτο και επέμενε να μαθω βιολἰ, κάτι που τελικά έγινε, παρόλο που εγώ αντιδρούσα έντονα μέχρι που έμαθα το πρώτο κομμάτι. Τώρα βέβαια ειμαι ευτυχισμένος γιατί και βιολί παίζω αλλα και λαούτο.

Ποιος ήταν ο δάσκαλος σου που σε βοήθησε στα πρώτα σου βήματα;

Ο Μιχαλης ο Κουνελης ήταν αυτός που μου έδειξε τα πρώτα κομμάτια και ο βασικός υπαίτιος που παίζω σήμερα βιολί οπως και πολλα άλλα παιδιά.  Θέλω να πω ενα μεγάλο ευχαριστώ σ’ αυτον και ο Θεος να τον αναπαυσει εκεί που βρίσκετε.

Είχες κάποιο πρότυπο; Και αν ναι ποιος ήταν;

Ο άνθρωπος που θαύμαζα από μικρό παιδί ήταν ο Κώστας Παπαδάκης ο Ναύτης που με βοήθησε πάρα πολύ στο να εμπλουτίσω τις μουσικές μου γνώσεις αλλά και να μάθω βασικά πράγματα για την ιστορία της μουσικής μας. Όταν πέθανε ένιωσα οτι έχασα ένα κομμάτι του εαυτού μου γιατί με βοηθούσε μέχρι και τις τελευταίες του στιγμές.  Ας τον αναπαύσει ο Θεός. Εγώ δεσμεύομαι να κάνω όλα όσα του είχα υποσχεθεί «Λίγο πριν το τέλος».

Πότε αποφάσισες να ασχοληθείς επαγγελματικά με την παραδοσιακή μουσική;

Δεν είχα σκεφτεί ποτέ οτι θα ασχοληθώ επαγγελματικά με τη μουσική. ‘Ένας ξάδερφος μου παντρευόταν και ήρθε και είπε του πατέρα μου να παίζω στο γαμο. Εγώ δεν ήθελα βέβαια αλλά επιμένανε όλοι και ετσι πήγα και έπαιξα. Χωρίς να καταλαβω πως, βρέθηκα να παίζω στα γλέντια και θέλω να ευχαριστήσω όλους αυτούς που με εμπιστεύθηκαν στις χαρές τους όλα αυτά τα χρόνια.

Ποιοι ήταν οι πρώτοι συνεργάτες σου;

Ο πρώτος μου συνεργάτης ήταν ο Χαρίλαος  Βλαστάκης που με βοήθησε πολύ στα πρώτα μου βήματα. Συνεργαστήκαμε για 17 χρόνια περίπου και μακάρι τα νέα παιδια να βρουν ενα τέτοιο συνεργάτη οτο ξεκἱνημα τους.

Που και πότε έγινε το πρώτο γλέντι και τι αναμνήσεις έχεις από αυτό;

Όπως σου είπα και παραπάνω το πρώτο μου γλέντι ήταν ο γάμος του ξαδέρφου μου του Αντώνη Χορευτάκη και έγινε στο Καστέλι το 1985 ατο κέντρο “Πικαντήλι”. Η αλήθεια είναι ότι κουράστηκα τόσο πολύ που νόμιζα ότι θα ξεκολλήσουνε τα χέρια μου από το κορμί μου. Ήταν μια εμπειρία όμως που θα τη θυμάμαι για παντα.

Ποια είναι η γνώμη σου για την Κρητική μουσική;

Θεωρώ ότι η μουσική μας βρίσκετε σε άνθιση αλλά θα πρέπει να μη τη κουράσουμε και να τη σεβαστούμε περισσότερο …. ..

Υπάρχουν λόγοι ττου σε κάνουν να πικραίνεσαι με την Κρητική μουσική;

Ναι πικραίνομαι πολλές φορές. Περισσότερο με πειράζει όταν βγαίνουν ορισμένοι και κάνουν τους ειδικούς ενὼ δεν έχουν ιδέα και βρίσκονται και σε θέσεις που επηρεάζουν τον κόσμο με λάθος πληροφορίες.

Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε η καινούρια σου δισκογραφική δουλειά, με γενικό τίτλο “Τση νιότης μου τα όνειρα”.  Είναι αυτή η δουλεια ένα νεανικό όνειρο που έγινε πραγματικότητα;

Πραγματικά είναι ενα παιδικό όνειρο και θεωρώ οτι παρόλο έχω γράψει κι άλλα CD αυτό είναι για μένα το πρώτο, γιατί έχει τραγούδια δικά μου δουλεμένα με μεράκι και ψυχή.  Ελπίζω να αρέσουν και στο κόσμο γιατι μόνο τότε θα πω ότι κάτι έκανα.