Καλιτσούνια, πιλάφια, τσικουδιές και νερά «Σαμαριά» στο Σαν Φρανσίσκο!

Μια κρητική βραδιά που θα μείνει η αξέχαστη σε όλους όσους συμμετείχαν, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 45ου συνεδρίου της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής που φέτος ήταν αφιερωμένο στον Νίκο Καζαντζάκη και έλαβε χώρα από τις 30 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου στο Σαν Φρανσίσκο!

Η βραδιά πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1 Ιουλίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του καθεδρικού ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σαν Φρανσίσκο. Το «παρών» έδωσαν περίπου 1.000 Κρητικοί με τις οικογένειές τους ενώ ειδικά για την εκδήλωση ταξίδεψε από τα Χανιά στην Αμερική ο Ηλίας Χορευτάκης με το συγκρότημά του σκορπίζοντας χαρά, ενθουσιασμό και κέφι στον κόσμο!

Όπως βλέπετε στον κατάλογο, σερβιρίστηκαν κρητικά εδέσματα, καλιτσούνια, γραβιέρα, παξιμαδάκια, πιλάφι με βραστό και αρνί ψητό που συνοδεύτηκαν από τσικουδιά ενώ την τιμητική τους είχαν τα νερά «Σαμάρια».

Συγκροτήματα από νέους και παιδιά ήρθαν από διάφορες Πολιτείες και παρουσίασαν τις χορευτικές τους ικανότητες στους κρητικούς χορούς, φορώντας τις παραδοσιακές κρητικές ενδυμασίες.

Η ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε σου έδινε την εντύπωση ότι βρισκόσουν σε εκδήλωση στα Χανιά ή σε κάποιο μέρος της Κρήτης και όχι στην Αμερική. Κρήτες πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς από κάθε άκρη της Αμερικής συναντήθηκαν ξανά μετά από δύο χρόνια και αντάλλαξαν ιστορίες και αναμνήσεις…
Επικρατούσα γλώσσα; Η καθορόαιμη Κρητική!

Επίσημος καλεσμένος και ομιλητής του φετινού συνεδρίου ήταν ο Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου, Αμφιλόχιος, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Η φιλανθρωπία στην Κρήτη».

Ο προσκεκλημένος Αρχιερέας μετέφερε προς τους απόδημους Κρήτες της Αμερικής, τις ευχές και την αγάπη του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου και αναφέρθηκε εις την προσφορά της Εκκλησίας Κρήτης σε αναφορά με τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες ανθρώπων της Μεγαλονήσου.

Εκτός της Κρητικής βραδιάς, στις ημέρες του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν ομιλίες, διαλέξεις και παρουσιάσεις, επισκέψεις σε μουσεία και ξεναγήσεις στην πόλη του Σαν Φρανσίσκο αλλά και πικ νικ στο μακεδονικό πάρκο της πόλης, το οποίο άλλωστε αποτελεί σημείο αναφοράς για τον εορτασμό του ελληνικού Πάσχα στην πόλη.

Πρόκειται για ένα πάρκο έκτασης περίπου 12 στρεμμμάτων, το οποίο δημιουργήθηκε το 1950 μετά από δωρεά του Ιωάννη Ζήγρα. Έκτοτε, οι Έλληνες του Σαν Φρανσίσκο πραγματοποιούν εκεί εκδηλώσεις, γάμους, βαφτίσια και γιορτάζουν το Πάσχα.

Πηγή: zarpanews.gr